طرح هادی و اهداف آن ⛏️| سامانه طرح هادی روستایی 🤳🏻| انواع ♻️| کاربرد ✅

29 اردیبهشت 1403
0 دیدگاه
بررسی مهندس با نقشه طرح هادی در مزارع 152163

طرح هادی، برنامه‌ای است که با هدف ساماندهی و بهبود بافت کنونی شهر یا روستا، تعیین میزان و مکان گسترش آتی و نحوه استفاده از زمین برای کاربری‌های مختلف مانند مسکونی، تجاری، کشاورزی، تاسیسات و تجهیزات و نیازمندی‌های عمومی روستایی طراحی می‌شود.

این برنامه‌ها به عنوان مصوبات طرح‌های ساماندهی فضا و سکونتگاه‌های روستایی یا طرح‌های جامع ناحیه‌ای تدوین می‌گردند. در حقیقت، طرح هادی یک راهبرد جامع برای توسعه و آبادانی شهر یا روستا است که توسط کارشناسان بنیاد مسکن تهیه و تنظیم می‌شود.


🌄 طرح هادی چیست؟

طرح هادی، طرحی است که در آن نحوه استفاده از زمین‌های شهری برای عملکردهای مختلف مانند مسکونی، تجاری، کشاورزی، تاسیسات، تجهیزات و نیازمندی‌های عمومی تعیین می‌شود. هدف اصلی این طرح، ساماندهی و اصلاح بافت موجود شهر یا روستا است. در واقع، طرح هادی مشخص می‌کند که گسترش شهر به چه صورت و میزانی خواهد بود.

این طرح از سال 1362 با عنوان روان‌بخشی روستاها پایه‌ریزی شد و به دستور وزیر مسکن و شهرسازی وقت، برای نخستین بار در یکی از نقاط روستایی شهرستان شهرکرد اجرا گردید. از سال 1366، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با جدیت تمام پیگیری و اجرای این طرح را به‌عهده گرفت. اجرای طرح هادی به تجدید حیات و هدایت روستاها از جنبه‌های کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید: انواع بافت زمین در طرح هادی

خارج بافت طرح هادی خانه های روستایی کنار درختان سرسبز 156434

 


⛏️ انواع طرح هادی

  • طرح هادی شهری
  • طرح هادی روستایی

بیشتر بخوانید: انواع نقشه در طرح هادی


✔️ اهمیت و کاربرد طرح هادی

طرح هادی به عنوان مصوبه‌های ساماندهی فضا و سکونت‌گاه‌های روستایی یا طرح جامع ناحیه‌ای تنظیم می‌شود. به عبارتی، می‌توان گفت طرح هادی یک راهبرد برای آبادانی و توسعه شهر یا روستا است که توسط کارشناسان بنیاد مسکن تهیه و تدوین می‌شود. این طرح به‌طور اصولی در بازه‌های 10 ساله مجدداً تدوین می‌شود. بنابراین، اگر در حال حاضر زمینی دارید که خارج از بافت بوده و مجوز ساخت ندارد، ممکن است با ابلاغ طرح هادی جدید، در محدوده طرح قرار بگیرد و مجوز ساخت بگیرد.

کشاورزی در زمین 9769898898


🧾 آشنایی با طرح هادی شهری و روستایی

طرح هادی شهری چیست؟

طرح هادی شهری چهارچوب اصلی گسترش و توسعه شهر را تعیین می‌کند و هدف اصلی آن توسعه منظم و پایدار شهری است مسئولیت اجرای این طرح بر عهده وزارت کشور و استانداری‌ها قرار دارد. بر اساس طرح اولیه، به‌طور میانگین هر ۵ سال یکبار، طرح هادی بازبینی و اجرا می‌شود تا بافت جدید و اراضی و مناطق جدید به شهر افزوده شوند. این طرح مخصوص شهرهای کوچک و شهرهایی با جمعیت کمتر از ۲۵ هزار نفر قابلیت اجرایی دارد.

طرح هادی روستایی چیست؟

طرح هادی روستایی نقشه‌ی راهی برای گسترش و توسعه روستاها است. این طرح علاوه بر اصلاح و ساماندهی بافت موجود، نحوه استفاده از اراضی روستایی را برای ایجاد سکونتگاه‌های مسکونی، تجاری، زراعی، تولیدی و تاسیساتی تعیین می‌کند. طرح هادی روستایی به منظور بهبود زیرساخت‌ها و افزایش کیفیت زندگی در روستاها تهیه می‌شود و نقش مهمی در توسعه متوازن و پایدار مناطق روستایی دارد.

اراضی داخل بافت روستایی با طرح هادی 48564


🟢 اهداف طرح هادی روستایی

بر اساس بند 2 آیین‌نامه اجرایی ماده 7 اساسنامه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مصوب 17 آذر 1366 مجلس شورای اسلامی، اهداف طرح هادی روستایی به شرح زیر است:

اهداف اصلی:

  1. هدایت وضعیت فیزیکی روستا.
  2. تأمین عادلانه امکانات از طریق ایجاد تسهیلات اجتماعی، تولیدی و رفاهی.
  3. ایجاد زمینه‌ی توسعه و عمران روستاها با توجه به شرایط فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی.
  4. ایجاد تسهیلات لازم جهت بهبود مسکن روستاییان و خدمات زیست محیطی و عمومی.

اهداف تبعی:

  1. فراهم کردن بستر لازم جهت صدور سند مالکیت املاک واقع در بافت مسکونی روستا.
  2. ایجاد تناسب منطقی بین جمعیت و عملکردهای مختلف مسکونی، تولیدی و خدماتی مورد نیاز در محیط روستا.
  3. بهبود کیفیت بافت روستا در چارچوب اقدامات پیش‌بینی شده در طرح و تلاش برای ایجاد فضای مناسب‌تر برای سکونت و فعالیت.
  4. کنترل و نظارت بر روند توسعه کالبدی روستا از طریق برنامه‌ریزی و تعیین نحوه استفاده از زمین در محدوده بافت مسکونی موجود و پیشنهادی.
  5. ایجاد زمینه کاهش خطر سوانح طبیعی در روستا از طریق شناخت زمینه‌های سانحه‌خیزی و تمهید اقدامات ایمن‌سازی و نظارت بر ساخت و ساز.

این اهداف، به منظور ایجاد توسعه پایدار و بهبود کیفیت زندگی در روستاها طراحی شده‌اند و نقش مهمی در توسعه‌ی همه‌جانبه‌ی مناطق روستایی ایفا می‌کنند.

محوطه انواع زمین با کاربری مختلف 97788777878

 


⭕ اهمیت طرح هادی در خرید زمین در روستا و شهرهای کوچک

یکی از نکات مهمی که باید هنگام خرید زمین در روستاها مانند روستای زیارت گرگان و شهرهای کوچک مورد توجه قرار دهید، طرح هادی است. این طرح نقشه‌ای جامع از تمام قسمت‌های یک شهر یا روستا ارائه می‌دهد و با استفاده از آن می‌توان فهمید که آیا زمین مورد نظر داخل محدوده طرح قرار دارد یا خیر. اهمیت این طرح در این است که برای مثال حین خرید زمین در گرگان متوجه شدید زمین خارج از محدوده طرح باشد، مجوز ساخت و ساز نخواهد داشت و به همین دلیل، قیمت آن پایین‌تر از زمین‌های داخل طرح است. در این مقاله، تمامی مسائل مربوط به طرح هادی را بررسی کرده‌ایم.

زمین های سرسبز داخل بافت 3432535


💡 چگونه بفهمیم زمین داخل طرح هادی روستایی است یا خیر؟

برای بررسی اینکه آیا زمین داخل طرح هادی قرار دارد یا خیر، باید از نهادهای مختلف استعلام بگیرید. با توجه به اهمیت بسیار زیاد این طرح، بسیاری از مردم می‌خواهند بدانند چگونه می‌توانند این اطلاعات را کسب کنند. در پاسخ باید گفت که برای این کار باید به نهادهای مربوطه مراجعه کنید. این نهادها عبارتند از:

  • شهرداری‌ها
  • بنیاد مسکن
  • دهیاری‌های روستاها

بهتر است قبل از هر گونه ساخت‌وساز با دهیار هر روستا مذاکره کرده و از جزئیات طرح هادی در آن روستا آگاه شوید. از آنجا که تهیه و اجرای این طرح بر عهده بنیاد مسکن است، حتما بعد از تحقیقات محلی و پرس‌وجو از دهیاری، از بنیاد مسکن نیز استعلام بگیرید. چنانچه زمین مورد نظر داخل طرح باشد، اصطلاحاً به آن “زمین داخل بافت” گفته می‌شود، یعنی شما می‌توانید در آن ساخت‌وساز انجام دهید. در غیر این صورت، مجاز به ساخت‌وساز نخواهید بود.

زمین های داخل بافت روستایی در طرح هادی 59685


🔍 تغییر کاربری طرح هادی روستایی، چگونه زمین را به طرح هادی الحاق کنیم؟

گاهی اوقات ممکن است برخی زمین‌ها داخل بافت نباشند، اما همچنان شانس دریافت مجوز برای آنها وجود دارد. در این حالت، باید به دنبال تغییر کاربری زمین در طرح هادی روستایی باشید.

مراحل دریافت مجوز و تغییر کاربری

1. مراجعه به سازمان امور اراضی شهرستان: برای تغییر کاربری، ابتدا باید به سازمان امور اراضی شهرستان مربوطه مراجعه و درخواست خود را ارائه دهید.

2. بررسی درخواست: زمین‌های خارج از بافت معمولاً به عنوان زمین‌های کشاورزی یا منابع طبیعی شناخته می‌شوند و برای تغییر کاربری آنها به مجوز سازمان اراضی نیاز است.

3. شرایط و وضعیت روستا: موافقت با درخواست تغییر کاربری تا حد زیادی بستگی به شرایط و وضعیت هر روستا دارد که ممکن است از یک روستا به روستای دیگر متفاوت باشد. بنابراین، نمی‌توان یک راهکار یکسان برای تمامی موارد ارائه کرد.

پیگیری و موفقیت در تغییر کاربری فرآیندی ساده نیست و با پیچیدگی‌های زیادی همراه است، اما در صورت موفقیت، زمین شما ارزش افزوده چشمگیری پیدا می‌کند. این به معنای سود قابل توجه در سرمایه‌گذاری شما است، بنابراین نباید از موضوع تغییر کاربری به سادگی عبور کنید.

زمین های مختلف با کاربری های متفاوت 5756767777


🤳🏻 نحوه استعلام و استفاده از سامانه طرح هادی روستایی

برای استعلام و دسترسی به اطلاعات طرح هادی روستایی، می‌توانید به سامانه پنجره واحد زمین به آدرس iraneland.ir مراجعه کنید و با ثبت‌نام در آن، درخواست خود را ثبت کنید. مراحل زیر را دنبال کنید:

وارد سامانه شده و در بخش دریافت خدمات بدون طرح، درخواست خود را با عنوان “پاسخ به استعلام تعیین حدود وضعیت – محدوده طرح هادی روستاها (بنیاد مسکن انقلاب اسلامی)” ثبت کنید. در این درخواست باید یکی از زیرگروه‌های مرتبط را انتخاب کنید که شامل موارد زیر می‌شود:

  1. ارائه توضیحات و اسناد مربوط به طرح هادی روستاها
  2. درخواست تعیین حدود وضعیت (محدوده طرح هادی روستاها)
  3. ارائه مستندات تأییدیه تعیین حدود وضعیت (محدوده طرح هادی روستاها)
  4. پس از انتخاب زیرگروه مربوطه و ارسال درخواست، می‌توانید وضعیت درخواست خود را از طریق سامانه پیگیری کنید.

با استفاده از این سامانه می‌توانید به راحتی اطلاعات مربوط به طرح هادی روستایی را استعلام کرده و مستندات مورد نیاز خود را دریافت کنید.

زمین زیبا و سرسبز کشاورزی 879787989


🏕️ اراضی خارج از طرح هادی روستایی

اراضی خارج از طرح هادی روستایی به زمین‌هایی اطلاق می‌شود که در محدوده این طرح قرار ندارند هرگونه ساخت‌وساز در این اراضی ممنوع و غیرقانونی است. برای ساخت‌وساز در این اراضی، باید مجوز دریافت شود که منوط به امکان قرارگیری زمین در طرح هادی در آینده است. در چنین شرایطی، بر اساس ماده ۹۹ و با پرداخت جریمه، امکان دریافت پایان‌کار وجود خواهد داشت.

زمین داخل بافت 765678778878

ارسال دیدگاه